İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Erasmus+ Nedir?

Erasmus+ Programı Nedir?

AB’nin eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki programı olan Erasmus+, Avrupa çapında ve ötesinde eğitim, öğretim, staj, profesyonel gelişim, yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri ile kurumlar arasındaki işbirliklerini desteklemektedir. Avrupa çapında eğitim, öğretim ve gençlik çalışmalarını modernize etmeyi amaçlayan program aynı zamanda iş piyasalarının ve rekabetçi bir ekonominin ihtiyaç duyduğu becerilere sahip beşerî ve sosyal sermayenin gelişimine de katkı sağlamayı hedeflemektedir.


Erasmus+ Programı ilk olarak 1987 yılında, yükseköğretim öğrencilerinin bir ya da iki dönemlik değişimini teşvik etmek üzere öğrenci değişim programı olarak başlamıştır. Program, zaman içerisinde yapısal değişikliklere uğrayarak öğrenci değişiminin yanı sıra okul eğitimi, mesleki eğitim, yetişkin eğitimi ve gençlik alanlarını da kapsayacak şekilde genişlemiş ve 2013 yılına kadar Socrates, Leonardo da Vinci, Hayat Boyu Öğrenme gibi farklı bileşenler altında uygulanmıştır.

 

2014-2020 döneminde eğitim ve gençlik alanlarının yanı sıra spor alanının da ilave edilmesiyle tek program çatısı altında birleştirilmiş ve Erasmus+ adını almıştır. Avrupa Komisyonu tarafından 2021-2027 yıllarını kapsayacak yeni programın adının da Erasmus+ olarak devam etmesi yönünde karar alınmıştır. Erasmus+ Programının bütçesi 2021-2027 döneminde önceki döneme (2014-2020) kıyasla neredeyse iki katına çıkarak 28,4 milyar avroya ulaşmıştır.

 

Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen faaliyetler temel olarak 3 Ana Eylem (Key Action, KA) ve 1 Özel Eylem altında toplanmaktadır.

 

Erasmus+ Yükseköğretim Programı Nedir?

Bu faaliyet, yükseköğretim kurumlarının program ülkelerindeki yükseköğretim kurumları ile ortaklık kurarak öğrenci ve personel (akademik ve idari) hareketliliği gerçekleştirmelerine imkân sağlayan projeleri kapsar.


Bu faaliyet ile yükseköğretim öğrenci ve personelinin yeterliliklerinin geliştirilmesi ve bu kişilere yurt dışında mesleki gelişim fırsatları sunulması hedeflenmektedir. Böylece yükseköğrenimine devam eden öğrencilerin yurtdışı eğitim fırsatlarını arttırma, öğrencilerin ve bazı şartları taşımak kaydıyla yükseköğretim kurumlarından yeni mezun olmuş kişilerin eğitim-öğretimden iş hayatına geçiş yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları becerileri kazandırma; yükseköğretim personelinin ise iş pratiği bilgisi elde etme veya pedagojik becerilerini arttırması amaçlanmaktadır. Bu faaliyet altında iki tür hareketlilik bulunmaktadır.


Öğrenci Hareketliliği: Yükseköğretim öğrencilerinin yurtdışında bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmeleri veya yurtdışında bir şirkette veya herhangi bir kurum/kuruluşta staj yapmalarıdır.

Personel Hareketliliği: Yükseköğretim kurumlarının akademik personelinin yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumunda ders vermesine veya yükseköğretim kurumlarının akademik ve idari tüm personelinin yurtdışında bir kuruluşta mesleki gelişimlerine yönelik bir kursa/eğitime katılmaları ya da işbaşı eğitimi/izleme yapmalarıdır.

 

Faaliyetin Hedef Kitlesi:
Bu faaliyetin hedef kitlesi, yükseköğretim kurumlarında (ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora) düzeyinde örgün eğitimde öğrenim gören öğrenciler ve üniversitede fiilen görev yapan akademik ve idari personeldir. Yükseköğretim öğrenci ve personel hareketliliği faaliyetleri için Türkiye Ulusal Ajansına bireysel başvuru kabul edilmemektedir. Hareketliliğe katılmak isteyen öğrenci ve personel, kendi kayıtlı oldukları/çalıştıkları yükseköğretim kurumu tarafından TURNAPortal sistemi üzerinden açılan ilanlara başvuru yapar.


Programın amaçları :
• Kişilere yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılmak,
• Kişisel gelişimlerinin güçlendirilmek,
• İstihdam olanaklarının arttırılmak,
Erasmus+ bu amaçlar doğrultusunca bireysel öğrenme fırsatlarını ve kurumsal işbirliklerini destekleyecek.

 

Erasmus+ programından yararlanacak ülkeler:

Menüyü Kapat